2019. óta rendszeresen publikálok a Mindset folyóiratban. A cikkek linkjeit alább találhatjátok. A tartalom folyamatosan bővül.

Kellemes olvasást!

2020.02.17.

„A kutyák a legjobb gyászolók, mint az köztudott” – könyvajánló

Sigrid Nunez könyve, a Barát” egy írói remekmű. Precízen, a maga teljességében tárja elénk, milyen elveszíteni egy jóbarátot, aki saját döntéséből vet véget az életének. Milyen az, amikor a gyász hatására egyszerre kerül a tudatba az összes, addig elfojtott érzés szerettünk kapcsán. Milyen átélni a kóros gyász folyamatát. Milyen az, amikor a képzelet és a valóság között életlen a határ. Túl lehet-e ezt élni? Van-e, aki segít? Egyáltalán tud-e bárki segíteni? Akár egy négylábú személyében?

2020.02.10.

Tested bölcsességével az önismeret útján – módszerismertető: fókuszolás

Se szeri, se száma azoknak a technikáknak, amelyeknek a célja az ellazuláson, relaxáción keresztüli önmegtapasztalás. Relaxációban megszabadulhatunk belső feszültségeinktől és szorongásunktól. Létezik azonban olyan pszichológiai módszer, ahol nem a megnyugvás a lényeg, hanem hogy a figyelmünket a testünkre fordítva szembenézhessünk azzal, mi zajlik valóban legbelül; pontosan hogyan érezzük magunkat egy-egy élethelyzetben, és milyen érzések kavarognak bennünk.

2019.11.18.

Életképek a koraszülött intenzív osztály világából – tudósítás Gonda Krisztina fotókiállításáról

November 17-én ünneplik világszerte a koraszülöttek világnapját. Ezen alkalomból Gonda Krisztina fotóművész megnyitotta kiállítását, amely a PIC, azaz a perinatális intenzív centrum törékeny világába enged bepillantást. A kiállítás üzenete az együttérzés és az empátia.

2019.11.11.

Rémálmunk a barátunk

„Gyalogolok fel a lépcsőházban az emeletre. Ahogy lépdelek a lépcsőfokokon, egyszercsak észreveszem, hogy a következő lépcsőfok hiányzik. Átlépem, de ahogy mennék tovább felfelé, észreveszem, hogy egyre több lépcsőfok kezd el hiányozni. Átugrálom a hiányzó fokokat, de a foghíjak egyre nagyobb távolságot adnak ki, míg végül meg kell kapaszkodnom a fokokon. Egyre veszélyesebb lesz, izzad a tenyerem, nem fogok tudni feljutni. Kétségbeesek… És felébredek.”

2019.10.14.

Miért szeretjük a Rorschach-tesztet?

Képzeljük el, hogy egy szép nyári napon fekszünk a fűben, napozunk, és közben észrevesszük, hogy a fejünk felett lusta tempóban elúszkálnak a fehér felhők. Ahogy nézegetjük a felhők alakzatát, látni vélünk benne formákat. „Ez olyan, mintha egy emberfej lenne, ez pedig egy dinoszauruszra hasonlít. Jé, most átváltozott kutyává.” Ez az álomszerű képszövögetés a Hermann Rorschach által megalkotott személyiségteszt alapja. Lássuk, mit adhat számunkra ez az eszköz!

2019.09.15.

Három lecke Irvin D. Yalomtól – könyvajánló

Irvin D. Yalom közismert pszichiáter és pszichoterapeuta immáron 88. életévében örvend kiváló testi és lelki egészségnek. Hivatását a mai napig gyakorolja. Az egzisztenciális pszichológiát megalapozó szakember élete során több, a pszichológia témaköreit érintő könyvet írt szakmai, valamint regény formában. Utolsónak szánt könyve, az Úton önmagamhoz – Egy pszichoterapeuta emlékiratai, önéletrajzi könyvként készült. Jelen cikkünkben Yalom életművén keresztül három jelentős pszichológiai aspektust mutatunk be.

2019.08.19.

A bennünk élő Belső Kritikus

„Már megint elbénáztad!”, „Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen?”, „Neked mindig tökéletesnek kell lenned!” – Ha ilyen és ehhez hasonló mondatok szoktak keringeni a fejedben, akkor itt az ideje, hogy bemutassuk neked a benned élő Belső Kritikusodat. Készülj fel a találkozásra! (…)

2019.07.25.

Családállítás – a módszer, melynek nincsen párja

Talán sokunk hallott már róla, ha mást nem, akkor ezt az elsőre semmitmondó nevet: családállítás. Van, aki már ismeri, és esküszik a módszerre, és van, akinek sajnos rossz megélése van vele kapcsolatban. Egyáltalán mi ez a módszer? Kinek használ, kinek nem, és miért? Mennyi benne a pszichológiai alap, és van-e ezoterikus része? Miben tud segíteni? Cikkünkből mindez kiderül! (…)

2019.06.23.

Hogyan ne mentsd meg a környezetedet?

Egyik családtagod alkoholista vagy drogfogyasztó? A legjobb barátod ugyanazokat a köröket futja a párkapcsolataiban? A párod egész napra beletemetkezik a munkájába? Ilyen esetekben gyakran megjelenhet bennünk egy tehetetlen düh, úgy érezhetjük, bármit megtennénk, csak gyógyuljon meg, jöjjön rendbe a szerettünk… Most vegyünk közösen egy mély levegőt, lépjünk hátrébb két lépést, és nézzük meg, milyen pszichológiai hatások lépnek ilyenkor életbe. (…)

2019.05.26.

Nevünkben a végzetünk – a neved meghatározhatja az életedet

Tudjátok, miért azt a nevet kaptátok, amit? Hogyan döntötték el a szüleitek, hogy hívjanak titeket? Talán nem is gondolnátok, milyen jelentősége lehet egy névnek. Hozzánk tartozik, így ismernek, ezen keresztül hivatkoznak ránk és szólítanak meg minket. Pedig nem mi választottuk, hanem a szüleink, vagy más felnőttek adták nekünk. Nézzük meg, milyen pszichológiai jelentősége lehet a vezetéknévnek, a keresztnévnek és a becenévnek! (…)