2019. óta rendszeresen publikálok a Mindset folyóiratban. A cikkek linkjeit alább találhatjátok. A tartalom folyamatosan bővül.

Kellemes olvasást!

2019.09.15.

Három lecke Irvin D. Yalomtól – könyvajánló

Irvin D. Yalom közismert pszichiáter és pszichoterapeuta immáron 88. életévében örvend kiváló testi és lelki egészségnek. Hivatását a mai napig gyakorolja. Az egzisztenciális pszichológiát megalapozó szakember élete során több, a pszichológia témaköreit érintő könyvet írt szakmai, valamint regény formában. Utolsónak szánt könyve, az Úton önmagamhoz – Egy pszichoterapeuta emlékiratai önéletrajzi könyvként készült. Jelen cikkünkben Yalom életművén keresztül három jelentős pszichológiai aspektust mutatunk be. (…)

2019.08.19.

A bennünk élő Belső Kritikus

„Már megint elbénáztad!”, „Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen?”, „Neked mindig tökéletesnek kell lenned!” – Ha ilyen és ehhez hasonló mondatok szoktak keringeni a fejedben, akkor itt az ideje, hogy bemutassuk neked a benned élő Belső Kritikusodat. Készülj fel a találkozásra! (…)

2019.07.25.

Családállítás – a módszer, melynek nincsen párja

Talán sokunk hallott már róla, ha mást nem, akkor ezt az elsőre semmitmondó nevet: családállítás. Van, aki már ismeri, és esküszik a módszerre, és van, akinek sajnos rossz megélése van vele kapcsolatban. Egyáltalán mi ez a módszer? Kinek használ, kinek nem, és miért? Mennyi benne a pszichológiai alap, és van-e ezoterikus része? Miben tud segíteni? Cikkünkből mindez kiderül! (…)

2019.06.23.

Hogyan ne mentsd meg a környezetedet?

Egyik családtagod alkoholista vagy drogfogyasztó? A legjobb barátod ugyanazokat a köröket futja a párkapcsolataiban? A párod egész napra beletemetkezik a munkájába? Ilyen esetekben gyakran megjelenhet bennünk egy tehetetlen düh, úgy érezhetjük, bármit megtennénk, csak gyógyuljon meg, jöjjön rendbe a szerettünk… Most vegyünk közösen egy mély levegőt, lépjünk hátrébb két lépést, és nézzük meg, milyen pszichológiai hatások lépnek ilyenkor életbe. (…)

2019.05.26.

Nevünkben a végzetünk – a neved meghatározhatja az életedet

Tudjátok, miért azt a nevet kaptátok, amit? Hogyan döntötték el a szüleitek, hogy hívjanak titeket? Talán nem is gondolnátok, milyen jelentősége lehet egy névnek. Hozzánk tartozik, így ismernek, ezen keresztül hivatkoznak ránk és szólítanak meg minket. Pedig nem mi választottuk, hanem a szüleink, vagy más felnőttek adták nekünk. Nézzük meg, milyen pszichológiai jelentősége lehet a vezetéknévnek, a keresztnévnek és a becenévnek! (…)