2019. óta rendszeresen publikálok a Mindset folyóiratban. A cikkek linkjeit alább találhatjátok. A tartalom folyamatosan bővül.

Kellemes olvasást!

2020.08.11.

Amikor nem egyedül indulunk – az elveszített ikertestvér nyomában

Az ikertestvérek közötti kapcsolat a legszorosabb a világon, még a szülő-gyermek vagy a normál, testvérek közötti kapcsolatnál is erősebb. Nehezen elképzelhető, milyen lehet ilyen szoros egységben lenni valakivel. Vagy mégsem? Mi van akkor, ha ezt már mi is átéltük, csak nem emlékszünk rá? Cikkünk azt a jelenséget járja körbe, amikor valaki az anyaméhen belül veszíti el az ikertestvérét.

2020.05.31.

Nyitási pánik – avagy hogyan térjünk vissza karantén után az életünkbe?

Az elmúlt napokban az ország egész területére vonatkozóan feloldották a kijárási korlátozást. Megfelelő óvatossággal újranyitnak az üzletek, oktatási intézmények, elérhetőek lesznek a megszokott szolgáltatások. Ez nagyszerű, hiszen már alig vártuk! Vagy mégsem? Mi van akkor, ha úgy érezzük, nem tudunk még visszatérni a szokott kerékvágásba? Ha nem tudunk ujjongva kirohanni az utcára, visszatérni munkahelyünkre? Cikkünkben a nyitási pánikkal járó lelki folyamatokat járjuk körbe.

2020.05.12.

Hétköznapi hipnózis – avagy a szuggesztiók ereje

„Felszáll a repülőgép, a kapitány a pilótafülkéből a mikrofonon keresztül beszél: Kedves Utasaink! Köszönjük, hogy a mi légitársaságunkat választották. Amint látják, az ég csodásan kék, a felhők is gyönyörűek, vagyis csodaszép időnk van, és a géppel is minden rend… Ó a francba! …  – Az utasok halálra váltan ülnek a helyükön, moccanni sem mernek, amikor is újból a kapitány hangja hallatszik: Elnézésüket kérem, de magamra öntöttem a kávémat. Látniuk kéne a nadrágom elejét! Erre az egyik utas: Az enyémnek meg a hátulját!”

2020.04.19.

Segítség függőknek a közösség erejével – Hogyan működnek a Tizenkét Lépéses programok?

„Istenem, adj lelki békét annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak azon, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.” Ezt az Assisi Szent Ferenctől származó imát használják azok az önsegítő közösségek, akik függőségüket a Tizenkét Lépéses program segítségével tartják kordában. Nem gyógyulást ígérnek, hanem a sorstársak közös tapasztalataiból és erejéből kiindulva segítenek a függőséggel való józan együttélés módjának megtalálásában az önismereten keresztül. Nézzük meg, hogyan alakultak meg az önsegítő csoportok, mi az alapja a programnak, kiknek szól, és hogyan működnek!

2020.03.11.

Ismerjük meg játszva önmagunkat! – a Metamorfózisok Tesztje

Véget ért a farsangi időszak. Ti beöltöztetek? Átéltétek annak az élményét, milyen más bőrébe bújni, még ha csak ideiglenesen is? Ha esetleg idén ez kimaradt, játsszunk egyet helyette! „Képzeljük el, hogy van egy varázsló, aki most elvarázsol minket, de mi választhatjuk meg, hogy mivé. Tehát, ha ez a varázsló most egy állattá varázsolna bennünket, akkor mit választanátok? És miért?”

2020.02.17.

„A kutyák a legjobb gyászolók, mint az köztudott” – könyvajánló

Sigrid Nunez könyve, a Barát” egy írói remekmű. Precízen, a maga teljességében tárja elénk, milyen elveszíteni egy jóbarátot, aki saját döntéséből vet véget az életének. Milyen az, amikor a gyász hatására egyszerre kerül a tudatba az összes, addig elfojtott érzés szerettünk kapcsán. Milyen átélni a kóros gyász folyamatát. Milyen az, amikor a képzelet és a valóság között életlen a határ. Túl lehet-e ezt élni? Van-e, aki segít? Egyáltalán tud-e bárki segíteni? Akár egy négylábú személyében?

2020.02.10.

Tested bölcsességével az önismeret útján – módszerismertető: fókuszolás

Se szeri, se száma azoknak a technikáknak, amelyeknek a célja az ellazuláson, relaxáción keresztüli önmegtapasztalás. Relaxációban megszabadulhatunk belső feszültségeinktől és szorongásunktól. Létezik azonban olyan pszichológiai módszer, ahol nem a megnyugvás a lényeg, hanem hogy a figyelmünket a testünkre fordítva szembenézhessünk azzal, mi zajlik valóban legbelül; pontosan hogyan érezzük magunkat egy-egy élethelyzetben, és milyen érzések kavarognak bennünk.

2019.11.18.

Életképek a koraszülött intenzív osztály világából – tudósítás Gonda Krisztina fotókiállításáról

November 17-én ünneplik világszerte a koraszülöttek világnapját. Ezen alkalomból Gonda Krisztina fotóművész megnyitotta kiállítását, amely a PIC, azaz a perinatális intenzív centrum törékeny világába enged bepillantást. A kiállítás üzenete az együttérzés és az empátia.

2019.11.11.

Rémálmunk a barátunk

„Gyalogolok fel a lépcsőházban az emeletre. Ahogy lépdelek a lépcsőfokokon, egyszercsak észreveszem, hogy a következő lépcsőfok hiányzik. Átlépem, de ahogy mennék tovább felfelé, észreveszem, hogy egyre több lépcsőfok kezd el hiányozni. Átugrálom a hiányzó fokokat, de a foghíjak egyre nagyobb távolságot adnak ki, míg végül meg kell kapaszkodnom a fokokon. Egyre veszélyesebb lesz, izzad a tenyerem, nem fogok tudni feljutni. Kétségbeesek… És felébredek.”

2019.10.14.

Miért szeretjük a Rorschach-tesztet?

Képzeljük el, hogy egy szép nyári napon fekszünk a fűben, napozunk, és közben észrevesszük, hogy a fejünk felett lusta tempóban elúszkálnak a fehér felhők. Ahogy nézegetjük a felhők alakzatát, látni vélünk benne formákat. „Ez olyan, mintha egy emberfej lenne, ez pedig egy dinoszauruszra hasonlít. Jé, most átváltozott kutyává.” Ez az álomszerű képszövögetés a Hermann Rorschach által megalkotott személyiségteszt alapja. Lássuk, mit adhat számunkra ez az eszköz!

2019.09.15.

Három lecke Irvin D. Yalomtól – könyvajánló

Irvin D. Yalom közismert pszichiáter és pszichoterapeuta immáron 88. életévében örvend kiváló testi és lelki egészségnek. Hivatását a mai napig gyakorolja. Az egzisztenciális pszichológiát megalapozó szakember élete során több, a pszichológia témaköreit érintő könyvet írt szakmai, valamint regény formában. Utolsónak szánt könyve, az Úton önmagamhoz – Egy pszichoterapeuta emlékiratai, önéletrajzi könyvként készült. Jelen cikkünkben Yalom életművén keresztül három jelentős pszichológiai aspektust mutatunk be.

2019.08.19.

A bennünk élő Belső Kritikus

„Már megint elbénáztad!”, „Hogy lehetsz ilyen szerencsétlen?”, „Neked mindig tökéletesnek kell lenned!” – Ha ilyen és ehhez hasonló mondatok szoktak keringeni a fejedben, akkor itt az ideje, hogy bemutassuk neked a benned élő Belső Kritikusodat. Készülj fel a találkozásra! (…)

2019.07.25.

Családállítás – a módszer, melynek nincsen párja

Talán sokunk hallott már róla, ha mást nem, akkor ezt az elsőre semmitmondó nevet: családállítás. Van, aki már ismeri, és esküszik a módszerre, és van, akinek sajnos rossz megélése van vele kapcsolatban. Egyáltalán mi ez a módszer? Kinek használ, kinek nem, és miért? Mennyi benne a pszichológiai alap, és van-e ezoterikus része? Miben tud segíteni? Cikkünkből mindez kiderül! (…)

2019.06.23.

Hogyan ne mentsd meg a környezetedet?

Egyik családtagod alkoholista vagy drogfogyasztó? A legjobb barátod ugyanazokat a köröket futja a párkapcsolataiban? A párod egész napra beletemetkezik a munkájába? Ilyen esetekben gyakran megjelenhet bennünk egy tehetetlen düh, úgy érezhetjük, bármit megtennénk, csak gyógyuljon meg, jöjjön rendbe a szerettünk… Most vegyünk közösen egy mély levegőt, lépjünk hátrébb két lépést, és nézzük meg, milyen pszichológiai hatások lépnek ilyenkor életbe. (…)

2019.05.26.

Nevünkben a végzetünk – a neved meghatározhatja az életedet

Tudjátok, miért azt a nevet kaptátok, amit? Hogyan döntötték el a szüleitek, hogy hívjanak titeket? Talán nem is gondolnátok, milyen jelentősége lehet egy névnek. Hozzánk tartozik, így ismernek, ezen keresztül hivatkoznak ránk és szólítanak meg minket. Pedig nem mi választottuk, hanem a szüleink, vagy más felnőttek adták nekünk. Nézzük meg, milyen pszichológiai jelentősége lehet a vezetéknévnek, a keresztnévnek és a becenévnek! (…)