PSZICHOLÓGIAI TANÁCSADÁS ÉS FÓKUSZOLÁS

Előfordul, hogy az érzéseid megkeserítik mindennapjaidat? Akár tartósan (szakítás, depresszív állapot), akár visszatérően (összeveszés a főnököddel, szeretteiddel)? Íme egy módszer, ami segíthet!

Nehéz érzéseink feloldásához először is érdemes megvizsgálni, pontosan mi zajlik bennünk ilyenkor. Vegyünk egy példát: amikor vizsgázni megyünk, összeszorul a gyomrunk, és tudjuk, hogy nem attól van ez, hogy valami rosszat ettünk aznap, hanem a vizsga miatt izgulunk. Az erős érzést követi egy testi érzet, amely ebben az esetben a gyomrunkban egy szorító érzetként fejeződik ki, a kezeink esetleg remegnek és kihűlnek, a pulzusunk ingadozik, feszülhetnek a vállak, a mi figyelmünk mindezek fölött pedig talán el is siklik, és mindössze annyit érzékelünk – csak így, összességében, hogy “izgulok”.

Ugyanígy, minden egyes pillanatban vannak testi érzeteink, amelyek az érzelmekhez kötődnek, és nem tudatosulnak, mert alapvetően kifelé, a környezetünkre szoktunk figyelni.

Ha hozzá akarunk férni az érzéseinkhez, nem kell mást tennünk, csak ráfigyelnünk testünkre. Így rálátást nyerhetünk az érzéshez kapcsolódó összefüggésekre, a figyelem pedig önmagában segít abban, hogy az érzés megváltozhasson, semlegessé, vagy akár pozitívvá válhasson.

Ez a folyamat játszódik le akkor, amikor a humanisztikus (rogersi, emberközpontú) pszichológia területéhez kapcsolódó, Eugene Gendlin osztrák származású pszichoterapeuta által bevezetett, fókuszolás nevű módosult tudatállapottal dolgozó módszert használjuk.

Nem kell megijedni attól a szótól, hogy “módosult tudatállapot”! Sokak fejében ez a kifejezés főleg filmekből ismert jelenetek alapján úgy definiálódhat, mint egy olyan kiszolgáltatott állapot, amikor az ember nincsen magánál, és azt tesznek vele mások akár jó-, akár rosszindulattal, amit csak szeretnének. Nem erről van szó. Módosult tudatállapotnak számít az is, amikor az ember a reggeli kávé mellett ücsörögve elbambul, vagy az is, amikor valaki egész egyszerűen becsukja a szemét. Azért módosult tudatállapot, mert más állapot, mint amiben egyébként szoktunk lenni.

Fókuszolás során is csukott szemmel, egyfajta befelé figyelés történik: a testre koncentrálva a figyelmet megjelenhetnek az érzések teljes valójukban, megérezhetjük az érzés testi érzetét, amelyre a hétköznapokon nem szoktunk figyelni. Ez a szokatlan önmegfigyelés vezethet el olyan felismerésekhez az érzéssel kapcsolatban, amelyet normál tudatállapotban nehéz, vagy szinte lehetetlen előidézni.

A módszer segít tudatosabbá tenni, milyen szituációban milyen érzéseink vannak. Ha tudjuk, hogy pontosan mikor mit érzünk, megismerjük a testérzeteink által diktált reakciókat, elkezdünk kapcsolatba kerülni a saját érzéseinkkel, ezáltal jobban önmagunk felé tudunk fordulni, erősödhet az intuíciónk, és ez összességében meg tudja könnyíteni életvitelünket.

A fókuszolás önismereti és személyiségfejlesztő módszer. Alkalmazásával javulhat az ember közérzete. Kiváló módszer lehet nehéz érzések, érzelmi terhek feldolgozásához.

Ajánlható önismereti úton járóknak, olyanoknak, akik érzelmeik feldolgozásához keresnek egy egyszerű módszert.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, keress bátran, hogy egy garanciális próbaalkalom keretén belül kipróbálhasd, testhez álló módszer-e számodra!

 

fokuszolas_sasviktoria

Sas Viktória © 2019. Minden jog fenntartva.