GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Ha van valami bajom, többször is el kell mennem családállításra?
A családállítás alapvetően egyalkalmas módszer, ami azt jelenti, hogy egy témával, problémával egy alkalommal foglalkozunk. Előfordulhat, hogy valakinek olyan összetettebb témája van, amire többször érdemes állítani.

Mennyi ideig tart egy állítás?
1-1,5 órás egy állítás.

Ha több témám van, mehetek többször is családállításra?
Természetesen.

Mennyit érdemes várni két családállítás között?
Általában fél évet érdemes várni. Azt kell megéreznie az embernek, hogy “lecsengett”-e már benne az előző állítás.

Hány családállítása lehet valakinek az életben?
4-12 a családi történetek, a személyiség, és a témák függvényében.

Mennyire hatékony a családállítás?
Az egyik első vizsgálat eredményei szerint a családállításon résztvevők átlagosan 78 %-nak életében markáns pozitív változások állnak be, 14%-uknak javult az állapota, az esetek 8%-ában a családállítás hatástalan maradt.

Kell valamit tennem, miután véget ért egy családállítás, hogy jobban hasson?
Nincs rá szükség, nem is érdemes gondolkodni rajta, csak hagyni, hogy hasson. Előfordul, hogy a terapeuta az állítás után ad valamilyen “házi feladatot”, pl. érdemes kitenni családtagok fényképét, vagy gyertyát gyújtani a tiszteletükre.

Melyik a jobb, az egyéni, vagy a csoportos állítás?
Mind a két módszer ugyanannyira hatékony. A csoportosnak az az előnye, hogy a kliens egészben látja az összes családtag arckifejezését, mozdulatát, ami sokszor erőteljesebben beivódhat a lélekbe.
Egyéni családállításra úgy érdemes eljönni, ha korábban már részt vett csoportos állításon.

Ha elmegyek a csoportra, az ott lévők mind tudni fogják, mik történtek a családomban. Ez olyan ijesztő. Mi van, ha elmesélik másoknak?
A csoporttagok mindig megegyeznek egymás között, hogy csoporttitkot tartanak, pont amiatt, mert kicsi a világ, és sosem lehet tudni, kinek a fülébe jutnának a kliens magánügyei. Azt szoktuk mondani, hogy mindenki úgy beszéljen mások családállításáról, ahogy ő maga szeretné, hogy meséljenek az övéről.

Semmit sem tudok a családomról. így van értelme elmennem egy ilyen foglalkozásra?
Igen. A családállítás akkor is képes működni, amikor kevés információnk van a családunkról. Sőt, olyan családi titkokat is meg tud mutatni, amelyeket sosem meséltek nekünk a szüleink, mégis esetleg kihatással vannak ránk.

Mennyibe kerül egy családállítás?
18.000 Ft-ba a csoportos, 23.000 Ft-ba az egyéni állítás.

Miért ilyen drága a családállítás?
Mivel a családállítás egyalkalmas módszer, nagyobb árat szoktunk kérni érte, mint más, hosszabb távú lelki munkákért. Azért kerülnek pénzbe a segítő foglalkozások, hogy a kliens, akinek szüksége van külső segítségre, a pénzét belefektetve, motiválja saját magát a változásra. Ha valamiért nincsen meg ez a belső motiváció, vagy hiányzik a változás “ára”, akkor a tapasztalatok szerint a foglalkozás is veszít hatékonyságából.

Előfordulhat, hogy valaki olyan anyagi helyzetbe kerül, hogy egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy részt vegyen a családállításon; ilyenkor közösen kitalálunk egy olyan megoldást, ami mindkettőnk számára elfogadható.

Ha elmegyek egy családállításra, előfordulhat, hogy olyan traumák jönnek fel, amelyeket egyedül nem tudok feldolgozni?
A családállítás során azt keressük, hogy egy probléma oka a saját életben, vagy őseinkében rejtőzik-e.
Amennyiben őseink életében rejlik a kulcs, úgy saját traumát nem érint az állítás.
Abban az esetben, ha saját traumára derül fény az állítás során, az állításvezető javasolhatja a kliensnek, hogy történetét pszichológusi segítséggel, egyéni keretek között is dolgozza át.

Általában a családállítás kiegészítő módszerként a leghatékonyabb, pl. egyéni terápiába ágyazva, de segíthet külön módszerként is.

Bizonyos esetekben az is előfordulhat, hogy a családállító a kliens érdekében nem vállalja a családállítást.

Pszichológiai, pszichiátriai kezelés alatt állok. Jöhetek családállításra?
Ebben az esetben mindenképpen szükséges a pszichiáter, illetve pszichológus beleegyezése a családállításhoz. Ilyenkor a szakemberek a klienssel együtt akár részt is vehetnek az állításon.

Minek pszichológushoz járni, ha a barátaimnak is el tudom mondani a bajaimat?
Pszichológiai foglalkozás során a kapcsolat segítségével tud változtatni a kliens berögzült viselkedésén. Már neurológiailag is bizonyították, hogy a két agy “összekapcsolódása”, és az, hogy a terapeuta átfordítja a kliens érzelmeit verbális szintre (és vissza), együttesen hoznak testi és lelki változást az emberben.

Szeretnék jelentkezni családállításra, de nagyon izgulok! Mit tegyek?
Ez teljesen természetes, sőt, az izgalom segíti is a munkát! Én is mindig izgulok, mielőtt nekikezdek egy állítás vezetésének 🙂
Ha még esetleg a módszer miatt is aggodalmaskodik, jöjjön el először csak megnézni egy csoportot, résztvevőként!

Hogyan segíthetek gyermekemnek a családállítással?
18 éves kor alatti gyermek részére bármelyik szülő kérhet állítást, akár a gyerek tudta nélkül. Ilyenkor a szülő képviseli a gyermeket az állításnál, a gyereknek nem kell jelen lennie, de ha szeretne, lehetséges.

El lehet-e menni állítás előtt csak megnézni, hogy milyen egy csoport?
Igen, van lehetőség bármelyik csoportra nézőnek jönni, ami egyben azt is jelenti, hogy az állítások során kiválaszthatják segítő képviselőnek. Ez fantasztikus élmény, gyakran ad felismeréseket, és a legegyszerűbb módja annak, hogy láthassa, a módszer valóban működik-e. A segítőként való jelenlét ára 3.000 Ft.

Megválaszolatlan kérdése maradt? Lépjen velem kapcsolatba!

Sas Viktória © 2019. Minden jog fenntartva.