SAS VIKTÓRIA

2010-ben végeztem el a pszichológia szakot a Károli Gáspár Református Egyetemen, ezzel párhuzamosan pedig családállító terapeutává váltam Angster Mária és Csurgó Sándor tanítványaként. A képzés során kb. 700 állítást láttam, valamint számos saját állításom is volt.

Az állítások eredményeképpen stabilizálódott a személyiségem, az érzelmi életem, szorongásaim nagy részben oldódtak, számos kérdésre választ kaptam saját viselkedésemmel kapcsolatban. Testi változások is bekövetkeztek nálam.

2010. szeptembere óta tartok egyéni, valamint csoportos állításokat.

A családállítást rendkívül hatékony és erős módszernek tartom, hatalmas löketet tud adni elakadások feloldásában. Fontos azonban tudni, hogy nem varázspálca. Inkább egy eszköz, ami segíthet elindulni egy úton. Olyan is van, hogy rögtön megoldódik általa a hozott téma, és olyan is van, hogy további lépéseket érdemes tennünk a változás érdekében, például elmenni pszichológushoz.
Amióta életemben először láttam családállítást, rajongója lettem. Azt gondolom, nincsen olyan ember, akit így vagy úgy ne érintene a családjából származó sorsátvétel, és ez független attól, hogy egyébként milyen a viszonya velük. Rengeteg életminőség–változást, szinte csodaszámba menő történetet láttam, amelyek a családállításnak köszönhetőek. Aki egyszer rákap az ízére, mindig tudni fogja, mikor nyúljon ehhez a módszerhez, hogy ráláthasson segítségével a problémája hátterére, és jó eséllyel változtathasson is rajta.

Pszichológusként elfogadó hozzáállással, a fókuszolás nevű módosult tudatállapottal dolgozó módszerrel kiegészítve segítek visszatalálni az életvezetésükben elakadt embereknek saját, járható útjukra. Fontosnak tartom, hogy aki eljön hozzám, biztonságban érezze magát, és az elfogadó légkör hatására könnyebben kaphasson rálátást saját személyiségére, céljaira, önmagára. Ha tisztában vagyunk önmagunkkal, úgy az élet is sokkal könnyebben kezelhetővé válik, lehetőségünk adódhat egy boldogabb, tudatosabb életvitelre.

Specializációk

Önismeret:
A problémamegoldás első lépése, hogy egyáltalán felismerjük, mi is igazán a problémánk, miben szeretnénk változtatni. Az erre való rálátásban segít a tudatosság. A saját magunkkal való megismerkedés fejleszti a tudatosságunkat, segít elkülöníteni, hogy mi az, ami adott személyiségjegyünk, amin nem tudunk változtatni, csak elfogadni, és mi az, ami szelídíthető, kezelhető, vagy akár megváltoztatható.

Életben való elakadás:
Mindannyiunknak lehet olyan élethelyzete, amiben egyedül nem tudunk továbbmenni. Ez teljesen rendben van. Társas lények vagyunk, és olykor szükségünk van egymás támogatására. Kár szégyellnünk, ha ilyen nehéz helyzetbe kerülünk. Talán nem könnyű, de annál bátrabb tett külső segítséget kérnünk, és egy kapcsolódáson keresztül ránézni, milyen erőforrások, és olyan lehetőségek merülhetnek fel, amit esetleg egyedül, az események terhe alatt nem is veszünk észre.

Nehéz családi helyzet:
Van, aki támogató, szeretetteljes családi körben nevelkedett, és van, aki kevésbé volt szerencsés. Mindkét háttérből származhatnak olyan maradványaink, amik befolyásolhatják jelenlegi életünk alakulását. Saját családunk esetében is lehetnek olyan helyzetek, amiket nehéz egyedül átlátni és kezelni. Akármelyikről is van szó, a saját hozzáállásunkon való változtatással a kapcsolatok minősége is alakítható.

Párkapcsolati probléma, nagy korkülönbséges kapcsolat:
Bár a párkapcsolati konfliktusok nagy részét érdemes párterápiában tisztázni, lehetnek olyan helyzetek, amikor egyéni támogatás is szükségessé válik. Amikor a párkapcsolatunkban kevesebb a női-férfi minőség, és inkább apai-anyai, vagy egyéb dinamika áll a kapcsolódás fő fókuszában, érdemes lehet megnéznünk, mi a saját részünk a párkapcsolati ütközéseinkben.

Pártalálási probléma:
Sokan keresnek fel azzal, hogy nem találják a párjukat, „nincsenek normális férfiak/nők” felkiáltással. Vagy az derül ki, hogy mindig hasonlóakkal találkoznak. Akármilyen furcsának is tűnhet elsőre, nem a kínálatban van a hiba. Lehetnek olyan rejtett, tudatalatti mechanizmusaink, amelyek „eltakarják” előlünk a számunkra megfelelő partnert. Felfedezhetjük együtt, mik ezek a belső akadályok.

Nehéz érzések feldolgozása:
Ez lehet egy helyzethez kapcsolódó érzéscsomag, vagy akár olyan tartós, szinte észrevehetetlen valami, ami végigkíséri a hétköznapjainkat. Bármi is az, közelebb lehet hozzá kerülni, barátsággal lehet ránézni, lehet vele dolgozni, megérteni, finomítani.

Koraszületés, születési nehézségek:
Talán egyre inkább köztudott, hogy az anyaméhben, illetve a születésünknél átélt élmények erősen hatással lehetnek felnőtt személyiségünkre. A szavak előtti időszakból származó tapasztalatokkal való érzelmi munka is lehetséges.

Ikersors (anyaméhen belül elveszített ikertestvér jelensége)

Miért "Az ember családja"?

Ahogy megláttam és megtapasztaltam magam is a családállítás módszerét, rögtön tudtam, hogy nekem egészen egyszerűen ezzel kell foglalkoznom.

Elhatározásomban megerősített egy élmény, amikor a Müller Péter (2006) Jóskönyv alapján Ji Chinget dobtam. Szinte nem is csodálkoztam, amikor Az Ember Családja című képjelnél nyílt ki a könyv, melyben tulajdonképpen maga a családállítás szellemisége és ereje áll.

A család a legkisebb Egység és mindennek az alapja.

Az ősi Kínában oly mértékben volt az egész emberi létezés mintája, hogy felfogásuk szerint még a halálon is túlmutatott: az elköltözöttek szellemcsaládja a földi családdal szoros kapcsolatban maradt.

Ha meg akarod javítani a világot “mondták -, először az államot kell megjavítani; ha az államot akarod megjavítani, először a családot kell, s ahhoz, hogy a családodat megjavítsd, először javítsd meg magadat…/…mindent önmagunkon kell elkezdeni. Belülről kifelé: ez életünk és körülményeink megváltoztatásának egyetlen lehetséges iránya…”

Lelked erői “családtagok”, élj egységben önmagaddal. Aki önmagával rossz viszonyban él, az másokkal is rossz viszonyba kerül.

Mindent önmagunkon kell kezdeni.

Belülről kifelé: ez életünk és körülményeik megváltoztatásának egyetlen lehetséges iránya.

Hivatkozások:

Müller Péter (2006) Jóskönyv Alexandra Kiadó, Budapest 249. o.

Sas Viktória © 2019. Minden jog fenntartva.